PATIENTVEJLEDNINGER

GRAVIDITET OG TERMINSBEREGNER:
HUSK Folsyre 400 mikrogram dgl. allerede fra du planlægger en graviditet og de første 12 uger af graviditeten.
Graviditetsguide


Børnevaccinationer:

Det danske børnevaccinationsprogram pr. 1.1.2016:
3 mdr.: Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + Pneumokok
5 mdr.: Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + Pneumokok
12 mdr.: Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + Pneumokok
15 mdr.: MFR  (Mæslinger - fåresyge - røde hunde)
4 år:       MFR  (Mæslinger - fåresyge - røde hunde)
5 år:       Difteri-stivkrampe-kighoste-polio
12 år:  Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR) – hvis
ikke barnet har faet to MFR-vaccinationer
Piger 12 år: Livmoderhalskræft, HPV (2 gange)
Kvinder fra 18 år: Røde hunde (hvis de ikke er MFR-vaccineret)

Mere om børnevaccinationer
klik her

Fornyelse af recpeter på stærk smertestillende og anden vanedannende medicin

Læs mere her 

 

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV)
Der er over 100 forskellige typer human papillomavirus (HPV) der kan give infektion. Nogle typer er årsag til godartede sygdomme som hudvorter og kønsvorter, mens andre typer er årsag til cancer. Den hyppigste kræftform forårsaget af HPV er livmoderhalskræft.
Human papillomavirus er vidt udbredt. De fleste mennesker har på et tidspunkt i barnealderen haft en HPV-infektion i form af hudvorter. Seksuelt overførte HPV-infektioner på slimhinderne som fx kønsvorter er også udbredte. Stort set alle seksuelt aktive kvinder bliver forbigående smittet med en eller flere HPV-typer i løbet af livet. Forekomsten er særlig høj blandt unge under 30 år, hvor ca. 25 % er inficeret. Men kun et fåtal oplever, at HPV-infektionen bliver kronisk, en tilstand der kan resultere i celleforandringer eller kræft.

Billede af underliv med angivelse af livmoderhalsen

Livmoderhalskræft er den hyppigste kræftform forårsaget af HPV.
 
Livstidsrisikoen for at få livmoderhalskræft er i Danmark ca. 1 %, dvs. 1.000 ud af 100.000 kvinder vil blive ramt af sygdommen i løbet af livet. Hyppigheden (incidensen) er aktuelt ca. 13 tilfælde per 100.000 kvinder pr. år. Dette svarer til ca. 370 nye tilfælde årligt. Der er aktuelt ca. 100 dødsfald årligt som følge af livmoderhalskræft.


HPV (humant papillomavirus) er årsag til livmoderhalskræft, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at piger vaccineres, så de beskyttes mod de syv HPV-typer, som er årsag til 90 % af tilfældene. HPV (humant papillomavirus) smitter ved seksuel kontakt, og kondom beskytter ikke tilstrækkeligt, da virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.


For tiden tilbydes de 12 årige piger en HPV-vaccine, der dækker flere HPV-typer, en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 % af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft. Vaccinen bliver markedsført under navnet Gardasil 9. Vaccinen blev valgt på baggrund af et rutinemæssigt 
udbud, som Statens Serum Institut gennemfører med jævne mellemrum. Læs mere om det på stophpv.dk: Hvorfor skifter man sommetider vaccine?

Sundhedsstyrelsen har sammen med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen lanceret en informationsindsats om forebyggelse af livmoderhalskræft gennem HPV-vaccination.
Med indsatsen vil vi i fællesskab fortælle forældre, hvorfor vi anbefaler, at man lader sin datter vaccinere – inden hun bliver seksuelt aktiv:
stophpv.dk
 

 

Gratis HPV-vaccination til drenge der bliver 12 år d. 01.07 2019 eller derefter.

HPV-vaccination bliver gratis til drenge pr. 1. juli 2019, hvis de fylder 12 år denne dag eller senere. Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt gratis HPV-vaccination til ældre drenge.

Ud over livmoderhalskræft og andre kvindelige kræftformer, kan HPV forårsage kræft i analkanalen og endetarmsåbningen (samlet kaldet analkræft). Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod tilfælde af analkræft, der er forårsaget af HPV. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer nemlig kræft i penis, mund, svælg og mandler, men der er endnu ikke videnskabelig dokumentation for, at vaccination mod HPV også kan beskytte mod disse kræftformer.

Læs mere her:

 

HPV-vaccination til drenge, der er til drenge
Som et af initiativerne under Regeringens Kræftplan IV har Sundhedsstyrelsen udarbejdet et pilotprojekt, hvor drenge, der er tiltrukket af drenge, kan blive gratis HPV-vaccineret, hvis de er mellem 15 og 20 år.
Tilbuddet om vaccination af drenge i målgruppen træder i kraft den 1. februar 2018, i starten vil det være muligt at blive vaccineret i en af Aidsfondets checkpoint-klinkker, men forventningen er, at det snart vil være muligt at vælge om man vil vaccineres der eller hos egen læge.
Læs mere om tilbuddet på drengesomelskerdrenge.dk


Screening for tarmkræft
D. 1. marts 2014 indføres et landsdækkende tilbud om screening for kræft i tyk- og endetarm i Danmark for alle i aldersgruppen 50-74 år
Kræft i tyk- og endetarm er den tredjehyppigste kræftform i Danmark med cirka 4.000 nye tilfælde om året. Hvert år dør cirka 2.000 personer af tarmkræft.
Formålet med screening for tarmkræft er at nedsætte dødeligheden ved at finde kræft i tidlige stadier, så helbredelse er mulig. Desuden er formålet så vidt muligt at nedsætte forekomsten af tyk- og endetarmskræft ved at identificere og fjerne forstadier til sygdommen, før de måske udvikler sig til kræft.
Tilbuddet omfatter en undersøgelse for usynlig blod i afføringen. Bliver der fundet blod i afføringen, vil man få et tilbud om en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen (koloskopi).
Screeningsprogrammet bliver som led i kræftplan III indført i Danmark d. 1. marts 2014, dog vil intervallet mellem screeningsrunderne være op til 4-5 år, indtil programmet er fuldt implementeret.
Læs mere på flg. link: Regionsyddanmark
 
Screening for livmoderhalskræft
Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk indkaldt pr. brev, når man fylder 23 år.Kvinder mellem 23 og 50 år tilbydes at blive screenet hvert 3. år og kvinder mellem 51 og 65 år hvert 5 år. Screeningsprogrammet stopper, når man er 65 år, og de sidste to celleprøver har været normale.
Læs mere om regionens screeningsprogram og mm.
 
Sundhedsstyrelsens pjece 2008(pdf)
 
Screening for brystkræft
Region Syddanmark tilbyder mammografiscreening, dvs. røntgenundersøgelse af brysterne, til alle kvinder i alderen 50-69 år med bopæl i regionen.
Læs mere på flg. link:
Regionsyddanmark
 
Rejsevaccinationer
Sygeplejerskerne varetager rådgivning og udførelse af rejsevaccination.
Forud for rådgivningen bedes du have overvejet flg.:

  •  Hvornår skal du rejse? Husk mange vacciner skal gives op til et par måneder før afrejsen.
  •  Hvor længe skal du være væk?
  •  Hvilke lande og hvilke områder skal du opholde dig i?
  •  Hvilken type rejser handler det om (forretningsrejse, turistrejse, rygsækrejsende eller udstationering)

 
Du kan med fordel læse om de relevante vacciner her:
Vaccination.dk
SSI-rejsevaccination

 

Akkreditering

Juni 2017 blev klinikken fuldt akkrediteret iht Den Danske Kvalitetsmodel.  

RIS-ROS/ UTILSIGTET HÆNDELSE / KLAGE

Har ris eller ros til klinikken, er du velkommen til at skrive til os eller bede om en samtale.
Ønsker du at indberette en utilsigtet hændelse eller klage over sundhedsvæsenet så klik her